KCGH-prijsvraag voor toepasbaarheid van global health kennis in Nederland

 

De eerste editie van de KCGH-prijsvraag vond plaats in het najaar van 2021. Daarover gaat onderstaande tekst.
De prijsuitreiking werd gehouden op vrijdag 10 december. Daarover kun je hier meer lezen.
In 2022 volgt de tweede editie van de KCGH-prijsvraag. Houd onze socials en website in de gaten om op de hoogte te blijven! 

For English click here.

Lees meer over de deelnemers en de prijsuitreiking op 10 december 2021.

laptop

Heb jij een masterscriptie of proefschrift geschreven op het gebied van global health? En heb je een concreet idee wat de Nederlandse gezondheidssector aan jouw scriptie of proefschrift kan hebben?  Doe dan mee aan de KCGH-prijsvraag voor toepasbaarheid van global health kennis in Nederland!

De prijs heeft als doel masterstudenten en promovendi uit te dagen om inzichten uit hun onderzoek toepasbaar te maken voor de Nederlandse gezondheidssector. Denk aan een onderzoek over de moeder- en foetale sterfte in een lage inkomensland. Welke aspecten uit dat onderzoek zijn (ook) relevant voor de Nederlandse gezondheidssector? Hoe is die kennis toepasbaar te maken?  

Over de prijs 

KCGH wil bijdragen aan kennisvermeerdering. Wij zijn ervan overtuigd dat in uitwisseling en interactie nieuwe/andere kennis ontstaat, doordat nieuwe mogelijkheden onderzocht worden, het denken wordt ‘aangezet’ en er ruimte is voor nieuwe ontdekkingen en verrassende inzichten. Om deze ‘kennismaking’ te stimuleren, reikt KCGH met ingang van dit jaar een prijs uit aan masterstudenten en promovendi die een global health scriptie of proefschrift geschreven hebben en inzichten daaruit toepasbaar weten te maken voor de Nederlandse gezondheidssector. De prijs is bedoeld voor degene met het beste idee en bestaat uit:

        • Een geldbedrag van € 500 (masterstudenten) en € 750 (promovendi), te besteden naar keuze aan het promoten van de scriptie/het promotieonderzoek of aan persoonlijke ontwikkeling. 
        • Een ‘Kennis Maaksessie’ waarin samen met experts de toepasbaarheid van de inzichten voor de Nederlandse gezondheidssector verder wordt onderzocht. 

        Deelnamecriteria

        De prijs is bedoeld voor masterstudenten en promovendi die tussen sept 2020 - november 2021 een onderzoek aan een Nederlandse universiteit hebben gedaan op het gebied van global health (in de breedste zin)*. Het is de bedoeling dat scripties en promotieonderzoeken tot 1 november worden ingediend via onderstaand formulier, vergezeld van een samenvatting van de inhoud en een toelichting op de toepasbaarheid in de Nederlandse gezondheidssector. De opdracht luidt: Omschrijf bondig jouw idee over de toepasbaarheid van de inzichten uit jouw scriptie of proefschrift in de Nederlandse gezondheidssector. De jury beoordeelt ingezonden ideeën op grond van de volgende criteria:  

        1. Er is sprake van concrete toepasbaarheid in Nederland, startend in 2022;  
        2. Het idee geeft een concrete invulling/bijdrage aan wat een mondiaal perspectief op gezondheid inhoudt. 

        De beoordeling vindt plaats in november, de bekendmaking en prijsuitreiking in de tweede week van december.  

        * Onderzoeksstages van masterstudenten Geneeskunde kunnen meedoen aan de prijs voor masterscripties.

        Jury

        In de jury zitten: 

        1. Drs. Piet-Hein Buiting (voorzitter Raad van Bestuur Jeroen Bosch Ziekenhuis)

        2. Drs. Roland Driece (directeur Internationale Zaken op het Ministerie van VWS)
          Roland Driece is directeur Internationale  Zaken op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hij heeft een ruime ervaring op het internationale volksgezondheidsdomein. Momenteel is hij onder andere verantwoordelijk voor de inkoop en donatie van Covid-19 vaccins en is hij bestuurslid namens Europa van het internationale raamwerkverdrag voor het terugdringen van tabaksgebruik (FCTC). Hiervoor beklede hij diverse functies op het ministerie van Economische- en Buitenlandse Zaken.

        3. Drs. Anke Tijtsma (antropoloog en directeur KCGH)

        4. Drs. Christel Jansen (principal consultant bij Vintura)
          Christel Jansen heeft een achtergrond in Geneeskunde en Politicologie. Ze heeft 7 jaar als adviseur van Ministeries van Volksgezondheid gewerkt op het gebied van 'global public health' en 'health systems strengthening'. Eerst in Nederland, en daarna in ontwikkelingslanden. Momenteel werkt zij bij Vintura waar zij zich richt op het zo snel mogelijk bij de patiënt brengen van waardevolle nieuwe geneesmiddelen en technologieën. 

        5. Prof. dr. Martin Grobusch (internist-infectioloog en hoofd van het Centrum voor Tropische Geneeskunde en Reizigersgeneeskunde AUMC)
          Prof. Martin Grobusch is internist-infectioloog en hoofd van het Centrum voor Tropische Geneeskunde en Reizigersgeneeskunde van het AUMC. Verder is hij Visiting Professor aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde aan de Universiteit van Tuebingen (Duitsland), Professor en Adjunct Member van het Instituut voor Infectieziekten en Moleculaire Geneeskunde aan de Universiteit van Kaapstad (Zuid—Afrika), Clinical Work Group Leader aan het CERMEL onderzoeksinstituut bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Lambarene (Gabon) en Directeur van de Masanga Medical Research Unit in Masanga (Sierra Leone). Zwaartepunten van zijn werk zijn klinische aspecten van tropische infectieziekten, en de ontwikkeling van profylactische en therapeutische interventies (vaccins en geneesmiddelen onder ander tegen malaria, drug-resistente tuberculose, COVID-19). In 2017  ontving hij de Eijkman Medaille van de NVTG. Sinds 2019 is hij International Honorary Fellow van de American Society of Tropical Medicine and Hygiene. Martin is op verschillende manieren met de opleiding van AIGTs betrokken en voorzitter van de NVTG wetenschapscommissie.

        6. Prof. dr. Louis Niessen (hoogleraar Liverpool School of Tropical Medicine en Johns Hopkins School of Public Health)
          Louis Niessen werkt en publiceert als senior onderzoeker binnen de internationale gezondheidszorg sinds 2008. Hij draagt bij aan de beleidsvorming en implementatie van gezondheidsprogramma’s gericht op preventie en behandeling van zowel infecties als chronische ziekten in Afrika en Azië. Hij is hoogleraar aan de Liverpool School of Tropical Medicine en de Johns Hopkins School of Public Health, Baltimore. Hij leidde 22 promotiestudenten op en gaf onderwijs aan honderden masterstudenten met heel diverse achtergronden. Na zijn opleiding als NVTG-tropenarts in Gouda en uitzendingen naar Tanzania, Peru en Nepal werkte hij 15 jaar als onderzoeker sociale geneeskunde en gezondheidseconomie bij het RIVM en aan de Erasmus Universiteit aan toepassingen van epidemiologische ziektemodellen.

        7. Prof. dr. Teun Bousema (epidemioloog RUMC)
          Prof. Teun Bousema is epidemioloog en houdt zich bezig met malariabestrijding, de biologie van de malariaparasiet en de ontwikkeling van nieuwe middelen om de verspreiding van malaria tegen te gaan. Hij heeft onderzoeksgroepen aan het Radboudumc in Nijmegen en de London School of Hygiene & Tropical Medicine in het Verenigd Koninkrijk met langdurige samenwerkingen in tal van Afrikaanse landen. In 2019 ontving hij de AMMODO Science Award voor fundamenteel onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Eerder was hij lid van De Jonge Akademie.

        8. Pim de Graaf (arts niet praktizerend, bestuurslid KCGH)
          Pim de Graaf werkte als tropenarts-klassiek in Mozambique en Rwanda en daarna vele jaren voor Artsen Zonder Grenzen. Als Public Health consultant is zijn huidige werkterrein vooral evaluatie van gezondheidssystemen en
          -programma’s in lage- en middeninkomenslanden. Ook Europa is zijn werkterrein: als medeoprichter en actief lid van het European Forum for Primary Care en als lid van het team van WHO Europe dat landen helpt om antibioticaresistentie te beperken. Hij is bestuurslid van de stichting Opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (OIGT) en vertegenwoordigt het OIGT in het bestuur van Kennis Connectors Global Health.

        9. Drs. Albertine Baauw (kinderarts en directeur OIGT)

        De beslissing van de jury is finaal.

        Aanmelden

        Aanmelden voor deze eerste editie van de KCGH-prijs kon tot 1 november 2021. In november zal de jury zich beraden en de prijs zal worden uitgereikt tijdens een interactief online evenement op 10 december. 

        Meld je hier aan voor het evenement. 

         
        worldmap-grey

        Contact

        Kenniscentrum Global Health (KCGH)
        Arthur van Schendelstraat 650
        3511 MJ Utrecht
        ofni.[antispam].@kcgh.nl

        KVK 78717590

        KCGH

        Kenniscentrum Global Health is opgericht door de NVTG en het OIGT met als doel global health kennis toegankelijk en bruikbaar maken ten behoeve van de Nederlandse gezondheidszorg.

        KCGH wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

        Lees hier onze privacyverklaring

         

        Blijf op de hoogte via e-mail!


        Beveiligingscode Beveiligingscode