planetary-health-bril

Planetary Health Bril 

 

De Planetary Health bril dient als een metaforisch hulpmiddel, dat mensen uitnodigt om zich een gezonde en rechtvaardige wereld voor te stellen vanuit het perspectief van planetary health. Hier is een glimp van wat men kan zien bij het dragen van deze brillen:

  • De onderlinge verbondenheid van menselijke gezondheid en natuurlijke en sociale ecosystemen
  • De kracht van diversiteit en verschillende perspectieven
  • Een verschuiving van focus van het genezen van ziekten naar het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van ziekten
  • Het belang van waarden zoals gelijkheid, samenwerking, medeleven, speelsheid en dankbaarheid
  • Het belang van het betrekken van belanghebbenden bij wetenschappelijk onderzoek en het naleven van principes van open wetenschap
  • Strategieën om CO2-uitstoot te verminderen, biodiversiteitsverlies tegen te gaan en afvalproductie te minimaliseren

Deze speelse metafoor helpt om mensen te activeren om collectieve actie te ondernemen om onze ecosystemen te beschermen en het welzijn van alle levende wezens te garanderen.

 

Creatieproces

In 2022 werd het concept van de Planetaire Gezondheidsbrillen gecreëerd door CO2-assistent, een door studenten geleid initiatief dat pleit voor de integratie van planetary health in het medisch onderwijs. Het concept werd verder ontwikkeld door het Planetary Health Impulse Team (UMC Utrecht, nov 2022 - dec 2023). Dit team werd opgezet door Arte Groenewegen, Jopke Janmaat (beide medeoprichters van de CO2-assistent) en Florijn Dekkers (medeoprichter van Green Labs NL) en had een duidelijke missie: de integratie van planetaire gezondheid in de Faculteit Geneeskunde versnellen.

Ze werkten op drie pijlers - bewustwording vergroten, kennis bevorderen en onderwijsinnovaties ontwikkelen - en pasten principes van transitiebeheer toe. Om hun missie te ondersteunen, ontwierpen ze digitale en draagbare planetaire gezondheidsbrillen om individuen in staat te stellen hun toekomst te visualiseren en actiegerichte stappen daar naartoe te maken.

In 2023 werd een 1,5 meter grote bril gecreëerd in samenwerking met Studio Sociaal Centraal en Kenniscentrum Global Health voor de 13e editie van de Europese Conferentie omtrent Global Health: ECTMIH2023. De bril kreeg zeer veel positieve aandacht en benadrukte de kracht van creativiteit en verbeelding om een sociale beweging en collectieve actie te cultiveren.

 

Nieuwsgierig geworden naar onze bril? 

We delen deze brillen graag om zo het perspectief van Planetary Health verder te verspreiden. Neem via e-mail contact op met ofni.[antispam].@kcgh.nl om te informeren naar beschikbaarheid en waar je je eigen paar Planetery Health Bril kunt lenen of laten maken. Benieuwd naar de digitale/2D versie? Klik dan hier om de brillen in verschillende kleuren of achtergronden te downloaden.

 

Creative Commons

Om de verspreiding van het concept van planetary health makkelijker te maken, heeft de Planetary Health bril een Creative Commons licentie. Bij gebruik van de planetaire gezondheidsbrillen gelieve de volgende referentie te maken: Planetary Health Glasses © 2023 door Planetary Health Impulse Team UMC Utrecht is gelicenseerd onder Attribution-NonCommercial 4.0 International.

 

Voor meer informatie ga naar CreativeCommons.

 
worldmap-grey

Contact

Kenniscentrum Global Health (KCGH)
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht
ofni.[antispam].@kcgh.nl

KVK 78717590

KCGH

Kenniscentrum Global Health is opgericht door de NVTG en het OIGT met als doel global health kennis toegankelijk en bruikbaar maken ten behoeve van de Nederlandse gezondheidszorg.

KCGH wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees hier onze privacyverklaring

 

Blijf op de hoogte via e-mail!


Beveiligingscode Beveiligingscode