Op 4 april kwamen politici samen voor het commissiedebat over de Nederlandse mondiale gezondheidsstrategie. De strategie is in 2022 opgesteld door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) met het doel “gecoördineerd en doelgericht bij te dragen aan het verbeteren van devolksgezondheid wereldwijd, en daarmee ook in Nederland”.1
Voorafgaand aan het debat zijn kennisinstellingen rondom Global Health in Nederland – waaronder Amsterdam UMC, Erasmus Universiteit Rotterdam en KCGH – en geïnteresseerde politici in gesprek gegaan over hun rol in de ontwikkeling en uitvoering van de Nederlandse mondiale gezondheidsstrategie. Initiatiefnemers van de bijeenkomst waren onder andere Anne Kuik, voormalig Tweede Kamerlid (CDA).
Uit de bijeenkomst tussen kennisinstellingen kwam naar voren dat de voornaamste rol van kennisinstellingen ligt bij het bijdragen aan ‘evidence-based policy making’. Kennisinstellingen produceren, vertalen en verspreiden kennis die essentieel is voor het vormen van sterk wetenschappelijk onderbouwd gezondheidsbeleid. Daarnaast kan deze kennis de urgentie van lokale en Global Health problemen overbrengen naar de politiek en helpen bij het stellen van prioriteiten in de Nederlandse gezondheidsstrategie. Hierbij kunnen kennisinstellingen voorbeelden en ervaringen uit internationale wetenschap, beleid en praktijk halen die inspiratie vormen voor duurzame en praktische oplossingen voor Nederlandse gezondheidsproblemen.
Door samen het belang van Global Health voor de Nederlandse gezondheid te verduidelijken kunnen kennisinstellingen bijdragen aan de uitvoering van de mondiale gezondheidsstrategie.
Tijdens het commissiedebat benadrukten minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Geoffrey van Leeuwen en minister van Medische Zorg Pia Dijkstra het belang van Global Health in de Nederlandse context. Daarnaast steunden de meeste van de aanwezige commissieleden van PvdA/GL, SP, PVV, NSC, CDA en VVD de mondiale gezondheidsstrategie. Als prioriteiten in de strategie noemden de ministers en verschillende partijleden preventie, paraatheid voor pandemieën, antimicrobiële resistentie, seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, Planetary Health en het versterken van het gezondheidsstelsel.
Uit de mondiale gezondheidsstrategie is ook de Global Health Hub voortgekomen, om samenwerking tussen Global Health experts en de overheid te vergroten. Een groot deel van de aangesloten partners stuurden voorafgaand aan het debat een gedeelde oproep tot actie en bewustwording rondom de strategie. Deze lees je hier.
Contact
Kenniscentrum Global Health (KCGH)
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht
ofni.[antispam].@kcgh.nl
KVK 78717590
KCGH
Kenniscentrum Global Health is opgericht door de NVTG en het OIGT met als doel global health kennis toegankelijk en bruikbaar maken ten behoeve van de Nederlandse gezondheidszorg.
KCGH wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Lees hier onze privacyverklaring.
Blijf op de hoogte via e-mail!